Actueel

Altijd geïnformeerd door een hecht team van redactieleden

Aktiviteitenkalender 2018

ErIstWiederDa

Er ist wieder da’ is een Duitse filmkomedie uit 2015, geregisseerd door David Wnendt.

Bijna zeventig jaar na het einde van WO II wordt Adolf Hitler wakker in Berlijn en verbaast zich over wat er al die jaren is veranderd, en erger nog: wat er allemaal hetzelfde is gebleven. Deze komische satire komt vaak gevaarlijk dicht in de buurt van een klucht, maar overtuigt bijvoorbeeld in de momenten waarin Hitler-acteur Masucci, compleet met snorretje en spuuglok, echte mensen op straat aanspreekt en we te zien krijgen hoe die op hem reageren. Als we de film mogen geloven is dat opvallend vaak opvallend positief. Of liever: gevaarlijk vaak gevaarlijk positief.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Timur Vermes' uit 2012. “Hitler”is een uiteraard een serieus onderwerp. Met het boek, en nu met de film, kan er (ook) om Hitler gelachen worden. 

In Duitsland was het boek (en de film) een succes. Maar niet alleen daar. "Er ist wieder da" werd in maar liefst 38 landen vertaald. In Nederland als: "Daar is hij weer."

Martina van Ginkel neemt ons vooraf aan de film mee in een stukje geschiedenis in hedendaags perspectief.

Aanvang film 20.00. Woensdag 25 april 2018.
De koffie staat klaar vanaf 19.30
Kosten € 5, -

Voor informatie kunt u bellen met het dorpshuis. Tel: 431421.
Filmcommissie Ons Film Huis

Expositie Rie de Balbian Verster-Bolderheij in het Tramstation

Van dinsdag 3 april tot en met dinsdag 1 mei wordt op het perron van het Tramstation in Gorssel een aantal schilderijen van Rie de Balbian-Bolderheij (1890-1990) tentoongesteld. Enkele van de kleinere schilderijen uit het gemeentehuis van Lochem worden geëxposeerd, aangevuld met schilderijen uit familiebezit. Ook het staatsieportret van Juliana is te zien.

Rie de Balbian

Rie is in Amsterdam geboren. Als twintigjarige trouwde Rie met journalist en kunstkenner Jan de Balbian Verster en kreeg ze als huwelijkscadeau een atelier aan de Prinsengracht. Om zich verder als schilderes te ontwikkelen kreeg Rie les van schilders als Isaac Israëls en Willem Wenckebach. Met laatstgenoemde heeft ze ook diverse malen samen geëxposeerd.

Portret Koningin Juliana

Een van de meest in het oog springende tentoonstellingen waar Rie aan heeft deelgenomen is een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1915. Er volgden nog vele exposities. Met het geld dat Rie in het begin van haar carrière verdiend had, kocht ze in 1918 een zomerhuisje in Joppe vlakbij het treinstation Gorssel. Ze was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en het Sint-Lucasgilde. In Gorssel nam ze in 1950 het initiatief om te komen tot oprichting van de Gorsselse Kunstkring. In 1965 verhuisde ze naar Blaricum. In hotel Hamdorff in Laren hield ze enkele exposities, waar een groot aantal schilderijen werd verkocht. Naast de schilderijen die ze in Amsterdam en later in Blaricum maakte is veel van haar werk in Joppe tot stand gekomen.

Rie legde zich voornamelijk toe op het schilderen van portretten en bloemstillevens, zo is onder andere de actrice Sara Heyblom door haar geportretteerd. Ook de reizen die Rie later in haar carrière maakte naar Japan, Hongkong, Marokko, Rusland en Jordanië vormden een belangrijke inspiratiebron. Tot op hoge leeftijd bleef ze schilderen. De familie heeft haar werk in de afgelopen jaren geïnventariseerd en voor zover nu bekend heeft ze meer dan 600 schilderijen gemaakt, zowel met olieverf als gouache. Deze inventarisatie is te zien op de website http://www.heihut.nl/ , naast een verhaal over haar leven.

Openingstijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag 7 april 2018 is er een open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.

Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Het is u vast niet ontgaan; de grote oranje banners in/om het dorp en de berichten op Facebook kondigen de eerste Almense Koningsnacht op donderdagavond 26 april aan! Samen met onze jeugdcommissie organiseren we dit evenement op de avond voorafgaand aan Koningsdag. Dit gaat allemaal gebeuren in dorpshuis "Ons Huis" waar de coverband PREZZ de avond naar een muzikaal topniveau brengt met een energieke, stijlvolle en interactieve show.

De aanvang van deze avond is 21:00 uur en sluit af met een ludieke verkiezing van het "Almens Koningspaar". Deze 6 professionals kondigen zichzelf aan met "PREPARE TO BE IMPREZZED!"

Oranjevereniging Ons Vorstenhuis

FEESTPROGRAMMA

09.00 uur      Klokluiden door de Almense Vrijwillige Brandweer.

11.30 uur      Aubade bij de Linde, met zang van de Almense schooljeugd, begeleid door Muziekvereniging Juliana. De kinderen worden verzocht om een bloem met een lange steel mee te nemen zodat we samen een mooi boeket kunnen maken.

Aansluitend: Het oplaten van de ballonnen. Ieder kind kan een ballon oplaten, waarbij we hopen op gunstige weersomstandigheden, zodat de ballonnen verre reizen zullen maken. De uitslag zal bekend worden gemaakt tijdens het Almens Feest in juni a.s.

12:00 uur      Vanaf dit moment is de Brandweerkazerne geopend en ingericht als gedeeltelijk overdekt terras, waar men terecht kan voor een hapje en een drankje. Eveneens is dan de Oranjemarkt geopend. Rondom de kazerne zullen diverse verenigingen, instellingen en particulieren zich presenteren d.m.v. een spel of verkoop van goederen.

De Berkelbloazers zullen het programma muzikaal opluisteren.

12:00 uur      Voor alle kinderen van de basisschool zijn er weer hartstikke leuke spelletjes georganiseerd rond het schoolplein. De kinderen tot vier jaar kunnen dan in alle rust terecht op het luchtkussen (tot ca. 13.30 uur).

12.00-14.00   Fietstocht Tussen 12.00 en 14.00 uur kan men zich inschrijven voor de Oriëntatierit. (kosten € 1,00 per deelnemer).

13.30 uur      Kleedjesmarkt

Ieder kind kan zijn eigen plekje inrichten en overtollig speelgoed, boeken of andere spullen te koop aanbieden.

v.a. 14:30 uur Live muziek met de allround feestband: Duo B-Normal

14.30 uur      Spectaculair buitenspel: “Levend Angry Birds” georganiseerd door de Jeugdcommissie.

18.30 uur      Einde Koningsdag.   

Het bestuur van de Oranjevereniging hoopt op een feestelijke Koningsdag. Graag van harte welkom op vrijdag 27 april!

Het handwerkcafé verhuist deze maand naar 1 mei ivm de jaarvergadering van de VAB.

Iedereen met een handwerkje of die ideeën wil opdoen of gewoon gezellig een kopje koffie wil drinken is van harte welkom op dinsdagavond 1 mei. We zijn geopend vanaf 19.30 tot 21.30 uur in "Ons Huis". Kom gerust even binnen vallen. Het is altijd reuze gezellig.

Neem voor informatie contact op met Margreet, 0575-431421. Ik hoop tot ziens op 1 mei.

Met hartelijke groet, Margreet Broer

Nieuws

Zwembad De Boskoele opent a.s. donderdag 19 en vrijdag 20 april van 12.00-18.00 uur haar deuren. Nu de zomer even haar gezicht laat zien, is het tijd om voor te proeven. Iedereen is welkom om tegen het reguliere tarief te komen zwemmen. Officieel gaat het zwembad open op 5 mei.

Zwembad De Boskoele even open
Op donderdag 19 en vrijdag 20 april kunt u een voorproefje op de zomer nemen in zwembad De Boskoele aan de Lindeboomweg 6 in Gorssel. “De weersvoorspellingen zijn zo goed dat we besloten hebben het zwembad twee middagen open te stellen”, meldt bedrijfsleider Jorrit Erps. Er is heel hard gewerkt de afgelopen dagen en de zonnecollectoren doen het prima. Als het zo doorzet, wordt er een watertemperatuur verwacht van circa 23˚C. Warm genoeg om comfortabel te kunnen zwemmen en spelen. Dit geldt overigens alleen voor De Boskoele in Gorssel. Zwembad De Berkel in Almen gaat later open.

Zwemabonnementen
De zwemabonnementen liggen vanaf donderdag 12.00 uur klaar op het zwembad. U kunt het abonnement meteen gebruiken. Dit geldt ook voor degene die in Almen hun abonnement hebben besteld. Met datzelfde abonnement kun je ook in De Boskoele zwemmen. Voor degene die nog geen abonnement besteld heeft, is er de mogelijkheid dit via de websites te doen of donderdag of vrijdag op het zwembad zelf. Neem daarvoor het ingevulde aanvraagformulier, te downloaden van de websites van beide zwembaden, en pasfoto mee naar het zwembad. De aanvraag geeft u ook toegang tot het zwembad. Op het zwembad zelf zijn de aanvraagformulieren ook verkrijgbaar.

Officiële opening op 5 mei
Vervolgens gaan zowel zwembad De Boskoele als De Berkel open op 5 mei. Dit heeft te maken met het weer. Helaas wordt het na de zomerse dagen van deze week, weer een stuk kouder. Dan koelt het water ook weer flink af en wordt het kostbaar om het zwemwater op temperatuur te houden. Niet alleen de kosten zijn bepalend hierin. Het is ook niet heel duurzaam om voor relatief weinig zwemmers zo veel gas bij te stoken. Het weer bepaalt dus wanneer de zwembaden open gaan. Maar voor nu is het even zomer en gaan we genieten. Kom dus voorproeven in De Boskoele!

Nieuws van zwembad De Berkel

Het weer bepaalt de start van het nieuwe seizoen. Is het al mooi weer half april dan gaan we snel open, is het nog koud dan openen we in mei. Houd onze facebookpagina en website dus goed in de gaten.

Abonnementen

Maak het uzelf gemakkelijk en neem een zwemabonnement. Daarmee steunt u het zwembad en met 13x zwemmen heeft u het abonnement al terugverdiend! Voor ouders met minimaal twee kinderen met abonnement, is er een combi-abonnement. U betaalt als ouders in de voorverkoop dan niet 2x €65,00 (€130,00), maar 1x €105,00. Vraag uw abonnement vandaag nog aan, want voor 23 april 2018 ontvangt u een aantrekkelijke voorverkoopkorting!

  Voorverkoop Kassa
Jeugdabonnement (geboren na 1-5-2001) € 40,00 € 50,00
Volwassenenabonnement € 65,00 € 75,00
Combi-abonnement € 105,00 € 115,00


Abonnement aanvragen?

Dat kan ook heel eenvoudig online! Ga naar www.zwembaddeberkel.nl en vraag vanaf 1 april uw zwemabonnement aan. Op onze website vindt u meer informatie over het zwembad en de abonnementen.

Zwemlessen

Het is van groot belang dat kinderen goed kunnen zwemmen, in zwembadtermen zwemveilig zijn. Zwembad De Berkel volgt het zwem ABC en biedt NRZ-erkende lessen en diploma’s om uw kind snel en vakkundig zwemveilig te maken. Bij ons zijn géén wachtlijsten. Ieder jaar lukt het veel kinderen om tijdens de vier maanden dat het zwembad geopend is, het A-diploma te halen! In overleg is zwemles op maat of bijles mogelijk. De lessen starten vanaf dinsdag 15 mei. U heeft keuze uit de volgende zwemlespakketten (prijzen zijn exclusief de aanschaf van een verplicht jeugdabonnement):

 • Diploma A (€ 250,00)
  We lessen vier keer per week, waarbij uw kind veel individuele aandacht krijgt. De lestijden zijn: maandagmiddag 16.30 – 17.00 uur, dinsdagochtend 7.45 – 8.15 uur, woensdagmiddag 16.30 – 17.00 uur, zaterdagochtend 9.15 – 9.45 uur.
 • Diploma B (€132,50) en diploma C (€ 132,50)
  Voor diploma B en C les je twee keer per week. Met deze diploma’s op zak kun je langer en verder zwemmen. Daarnaast wordt de behendigheid in en onder water nóg groter. Voor het B- en C-diploma wordt gelest op maandagmiddag en woensdagmiddag van 17.30 tot 18.00 uur.
 • Speciale zwemvaardigheden (€ 66,00)

Voor de echte waterratten die na hun B- en C-diploma nog veel meer willen leren in het water, is er het diploma survivalzwemmen 1, 2 en 3. Deze lessen worden op woensdagavond gegeven van 18.15 tot 18.45 uur. Deze lessen gaan alleen door bij minimaal 4 aanmeldingen.

Aanmelden zwemles? Stuur een mail naar zwembad@zwembaddeberkel.nl

Activiteiten

In zwembad De Berkel worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals jaarlijks het dauwzwemmen op 10 mei en de Berkelmarathon (op zondag 26 augustus). Populair zijn ook het aquajoggen en het trimzwemmen. Deze lessen worden op maandagavond gegeven. Aquajoggen is van 18.15 tot 19.00 uur en trim/triatlonzwemmen is aansluitend van 19.00 tot 19.45 uur.

Kids Bootcamp op woensdag!

Nieuw dit seizoen is Kids Bootcamp bij het zwembad! Alle oneven weken op woensdag van 13.30 uur tot 14.30 uur! Kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen. Plezier en bewegen staat centraal. Afwisselend op het grasveld en in het zwembad, afhankelijk van het weer. Je wordt uitgedaagd met actie, snelheid veel verschillende oefeningen onder enthousiaste begeleiding van een echte Kids Bootcamp trainster! Vooraf aanmelden is niet nodig. Durf jij mee te doen?!

Kijk voor meer informatie hierover op de website of volg ons op facebook.

Recreatie op en rond de Berkel

 • Drie splinternieuwe trekkershutten met uitzicht op de meanderende Berkel.
 • Er zijn1-, 2-, 3- en 4-persoons kano’s om op de Berkel te kanoën.
 • Ook zijn er twee waterfietsen en vijf SUP boards (rechtop staande peddelen).
 • De Berkelzomp vaart iedere middag om 14.00 uur vanaf de steiger naast het zwembad maar kan ook voor privévaarten worden geboekt. Te reserveren bij de kiosk op het zwembad.
 • Langs het zwembad lopen prachtige wandel- en fietsroutes die u door het Berkeldal leiden.

Wist U dat…

 • het zwembad ook actief is op facebook via www.facebook.com/deBerkel en u zich kunt aanmelden voor de nieuwsbrief?
 • dat het zwemwater verwarmd wordt door zonnecollectoren gefinancierd door mensen die het zwembad een warm hart toedragen?
 • iedere avond de bassins worden afgedekt met isolatiedekens waardoor het water lekker warm blijft?
 • er gratis wifi is op het terras?
 • wij schoolzwemmen aanbieden aan de kinderen van de Julianaschool?
 • het zwembad weer een beroep kan doen op een grote groep enthousiaste en trouwe vrijwilligers?
 • de stichting meer dan 70(!) lokale sponsoren aan zich verbonden heeft en wij daar gigantisch blij mee zijn?
Openingstijden  
Maandag 12.00 – 20.00 uur
Dinsdag 07.00 – 20.00 uur
Woensdag 07.00 – 20.00 uur
Donderdag 07.00 – 20.00 uur
Vrijdag 07.00 – 18.00 uur
Zaterdag 10.00 – 18.00 uur
Zondag 10.00 – 18.00 uur

 

Prijzen  
Kinderen tot 2 jaar Gratis
Jeugd dagkaart (2 t/m 16 jaar) € 3,50
Volwassenen dagkaart € 5,00
Terraskaart € 3,00
10-badenkaart jeugd € 28,00
10-badenkaart volwassenen € 42,50
Zwemmen vanaf 17.00 uur jeugd € 2,00
Zwemmen vanaf 17.00 uur volwassenen € 3,00


Zwembad De Berkel
Berkelweg 7
7218 AS Almen
Telefoon 0575-431500
Email zwembad@zwembaddeberkel.nl
Website www.zwembaddeberkel.nl

Blijf op de hoogte! Houd de website en berichten via e-mail, Facebook en de nieuwsbrief in de gaten voor activiteiten, nieuwtjes en meer informatie.

Beste mensen,

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, brandweer Almen is druk met het werven van nieuwe leden. Binnen de post hebben we de mogelijkheid om nieuwe mensen de kans te geven om een opleiding te starten, hier maken we graag gebruik van, zodat we ook in de toekomst onze post op sterkte kunnen houden!

Daarom ontmoeten we aanstaande donderdag 5 april graag mensen die geïnteresseerd zijn in het werk bij de brandweer!

Je bent welkom op de kazerne aan de Berkelweg in Almen, van 16.30u tot 21.00u staan wij klaar om van alles te laten zien, en een persoonlijk gesprek aan te gaan!

Graag tot ziens!!

Wervingscommissie brandweer Almen contact@brandweeralmen.nl

Voor het derde jaar op rij organiseren ik samen met mijn mede bewegingsagogie studenten het project CIOS in Frankrijk!

Wij, de studenten bieden families waarvan 1 of meerdere kinderen een stofwisselingsziekte hebben een vakantieweek aan die zij nooit zullen vergeten!
Wij bieden activiteiten aan voor de kinderen en nemen daarnaast ook de zorg over voor de zieke kinderen. 
Het gevolg is dat de kinderen een  week ervaren waarin zij het ziek zijn helemaal kunnen vergeten en de ouders optimaal tot rust kunnen komen.

Samen met alle andere studenten halen wij geld op om deze week te realiseren en de families alles te kunnen bieden.
Daarom hoop ik dat u mij zou willen sponsoren om mijn doelbedrag te behalen. 

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de week en op diezelfde site kunt u doneren aan dit goede doel!
https://nl.dreamordonate.com/dromen/cios-in-frankrijk-2018/

Of bekijk de documentaire over ons project.
https://www.youtube.com/watch?v=qmcCev5J9hk

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,
Jasper Brokken
CIOS Arnhem bewegingsagogie

Beste mensen,

Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek ondersteunt al jaren verenigingen en stichtingen in haar omgeving. Via Hart voor de Achterhoek stellen zij in 2018 een bedrag van € 400.000,- ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij de Rabobank bankieren. Ook Almense verenigingen en stichtingen hebben voorgaande jaren met succes een beroep gedaan op de fondsen van de Rabobank.  Om te voorkomen dat er een concurrentieslag gaat plaatsvinden via de ADI heeft de VAB aangeboden het stemmen te coördineren. We brengen geen stemadvies uit maar willen zo objectief mogelijk een overzicht geven van de projecten die door Almense verenigingen en stichtingen zijn ingediend. Tot 1 mei 2018 kunnen verenigingen en stichtingen nog een project of actie indienen bij de Rabobank. Zij zijn hier door de Rabobank over geïnformeerd. Zodra alle projecten ingediend zijn, zullen wij dit via de ADI en de Almenak bekend maken.

Het stemmen geschiedt door de leden van de Rabobank Noord- en Oost Achterhoek.

Let op! Een klant van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek is niet per definitie lid.  Via de site van Rabobank Noord Oost Achterhoek actie Hart voor de Achterhoek kunt u lid worden. Klik op de button 'Lidmaatschap' en lees meer over het lidmaatschap. Alleen leden mogen meestemmen.

Iedereen die op 1 april 2018 lid is van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek mag van 22 mei tot en met 6 juni 2018 stemmen op deelnemende verenigingen en stichtingen. Ieder lid krijgt vijf stemmen die hij/zij mag verdelen onder verenigingen en stichtingen die hij/zij een warm hart toedraagt. Er kunnen maximaal twee stemmen op één vereniging uitgebracht worden en alle vijf de stemmen moeten verdeeld worden. Vanuit de VAB pleiten we natuurlijk voor het verdelen van alle vijf stemmen over Almense verenigingen. Begin mei ontvangen alle leden van de bank een stemkaart met daarop een unieke stemcode die toegang geeft tot de online stemmodule.

Voor nu, ga na of u al lid bent van de Rabobank en of u ten behoeve van deze actie lid zou willen worden. Met uw stem kunt u de verenigingen en stichtingen een steuntje in de rug geven.

Met vriendelijke groet,

namens de VAB, Anja Harkink